top of page

Підхід до викладання майндфулнес дослідницького центру GGSC Каліфорнійського університету в Берклі


У цій статті хотілося б трохи розповісти про один з найпопулярніших на заході підходів до навчання практикам усвідомленості. Я безпосередньо є сертифікованим викладачем цього підходу в Україні. Сподіваюся, з розвитком української спільноти майндфулнес, цей підхід посяде по праву гідне місце в українській культурі усвідомленості.


Значення слова майндфулнес може мати різний сенс залежно від контексту, в якому воно використовується. Перше і найвідоміше - це усвідомленість. Розумова функція, що дає нам змогу вийти за межі автоматичної поведінки та мислення. Завдяки їй ми можемо почати розуміти свій внутрішній стан, усвідомлювати як ми думаємо, які емоції переживаємо і навіть відчувати емоції та переживання інших людей. Залежно від фахівця, який дає визначення розумової функції майндфулнес, вона може містити в собі такі якості, як: врівноваженість, здатність до концентрації та деконцентрації уваги, доброзичливість і ясність сприйняття.

Друге значення - це медитація, яка безпосередньо допомагає розвивати цю розумову функцію. Існує ціла низка базових технік медитації майндфулнес, які також називають тренуваннями розуму. Виконуючи ці техніки, ми посилюємо нашу здатність усвідомлювати.


Третє значення - це підхід до викладання практики медитації майндфулнес у світському контексті. Підхід може містити в собі різні техніки медитації, крім медитації розвитку усвідомленості. Наприклад, медитацію розвитку співчуття і самоспівчуття, практику люблячої доброти, трансформаційну практику RAIN. Якщо людина каже, що вона викладач майндфулнес, це означає, що вона є представником якоїсь конкретної школи майндфулнес, у рамках якої існує той чи інший підхід. Оскільки підходи відрізняються як за сферою застосування, так і за змістом, викладач майндфулнес може спеціалізуватися на розв'язанні вузького кола проблем, і навчати обмеженій кількості технік, які визначаються підходом. Техніки медитації майндфулнес сформувалися в контексті буддійської традиції, а підходи до викладання цих технік у секулярному контексті почали формуватися в 60-х-70-х роках XX століття. У цей період буддійська медитація почала активно проникати в західну культуру. Завдяки зусиллям сотень людей, серед яких психологи, нейрофізіологи та просто ентузіасти, які практикують майндфулнес, сьогодні практика медитації викладається зрозумілою для нас мовою, з урахуванням особливостей західної культури. Кожен може відчути переваги, які дає традиційна медитація для повсякденного життя. Зараз існує безліч підходів майндфулнес. Деякі відрізняються від інших сферою застосування технік медитації.

Ось кілька прикладів таких підходів: 1) MBCT (Когнітивна терапія заснована на майндфулнес) - підхід, що існує як відгалуження КПТ і застосовується для психологічної та психотерапевтичної роботи фахівця зі своїми клієнтами. 2) Також один із найвідоміших на наших теренах - MBSR (Зниження стресу на основі майндфулнес) - підхід, розроблений професором медицини Джоном Кабат-Зінном. Як бачимо з назви, він створювався для зниження стресу, хоча сьогодні сфера застосування медитації в рамках цього підходу набагато ширша. 3) Інститут лідерства Search Inside Yourself (SIYLI) заснований інженером компанії Google Чед-Менг Таном. Підхід цього інституту спочатку був орієнтований на корпоративний контекст, роботу зі співробітниками та менеджерами компаній. Він оформлявся в процесі викладання Чед-Менг Таном медитації для своїх колег всередині компанії Google. 4) MBAT (Тренінг уваги на основі усвідомленості) - програма, створена Аміші Джа і Скотом Роджерсом насамперед для підготовки військових до умов екстремального стресу. Також для військових була раніше розроблена відома в усьому світі програма Елізабет Стенлі MMFT (Фітнес-тренінг розуму на основі усвідомленості). І хоча останні дві є більшою мірою структурованими вузькоспеціалізованими програмами майндфулнес, розробники MBAT ведуть активну підготовку викладацького складу цієї програми в Україні. Ці викладачі надалі зможуть проводити MBAT для військових.

Вищезазначені підходи - це лише мала частина з того, що існує сьогодні.


Перші системні спроби адаптувати буддійську медитацію і вчення проводилися в рамках IMS (Спільнота медитації прозріння), яку було засновано 1975 року в США Джеком Корнфілдом, Шерон Зальцберг і Девідом Голдштейном. Ця спільнота стала свого роду альма-матер для багатьох найвпливовіших на сьогодні імен у сфері майндфулнес. Крім самих засновників IMS, до них можна зарахувати Тару Брах, Ріка Хансона, Крістіну Фельдман, Крістін Нефф і багатьох інших. Засновник MBSR Джон Кабат-Зінн також навчався і робив перші кроки у викладанні медитації в ретритному центрі IMS у штаті Массачусетс. Протягом багатьох років IMS також запрошувала проводити ретрити і лекції відомих вчителів буддизму з Азії, таких як Далай Лама, 16-й Кармапа, Аджан Чаа, Махасі Саядо, Тіт Нат Хан, Сун Сан, Ньошул Кхенпо Рінпоче. Це привертало і акумулювало в спільноті безліч талановитих людей, які цікавляться медитацією. Ця спільнота стала родючим ґрунтом, який послужив появі цілого покоління викладачів, що практикують і адаптують майндфулнес для різних контекстів нашого життя. Відкритість до нових знань, розмаїття думок, обмін досвідом і його накопичення, а також великий попит в американському суспільстві на практику медитації, призвели до виникнення унікального контексту. В ньому сформувався один із найбільш системних і найглибших підходів до викладання практики медитації серед інших.

Йдеться про підхід, який викладається Джеком Корнфілдом, Тарою Брах, Ен Кушман, та іншими вчителями в партнерстві з дослідницьким центом GGSC Каліфорнійського університету в Берклі. Однією з його переваг - є його системність. У ньому відсутня вузька спеціалізація. Вас не навчають використанню медитації лише для психотерапії, бізнес-консультування чи того, як знижувати рівень стресу. Це інтегроване навчання, яке увібрало накопичений майже за 50 років досвід практики й адаптації технік майндфулнес. Крім того, ви навчаєтесь важливим принципам і концепціям буддійської психології, без розуміння яких ці техніки не є достатньо ефективними. Така освіта дає змогу вам використовувати медитацію так, як вам необхідно, залежно від ваших цілей і завдань. Якщо ви психолог або психотерапевт, вчитель у школі або бізнес-консультант, ви зможете з легкістю використовувати медитацію у своїй професійній діяльності, оскільки ви розумієте глибокі принципи того, як вона працює. Каліфорнійська школа майндфулнес - це якраз те місце, де об'єдналися в комфортній і продуктивній взаємодії сучасна західна наука та буддійська традиція з усіма її знаннями та досвідом, що стосуються функціонування нашого розуму.


Цей підхід постійно розвивається, його фахівці є тими людьми, які безпосередньо рухають уперед культуру усвідомленості у світі. На передньому краї розвитку практик усвідомленості постійно ведуться важливі дискусії, пов'язані з актуальними соціальними проблемами. Порушуються теми травми і травма-інформованості, етики та її ролі в підході майндфулнес, проблеми соціальної відстороненості, активізму та багато інших. Наприклад, 2020 року в Каліфорнійській школі першими запропонували й реалізували системну роботу за допомогою практики усвідомленості не тільки із суто особистісними аспектами розуму (тілесними відчуттями, емоціями, думками), а й зі складнішими надособистісними конструктами. Такими, як наприклад, расизм, шовінізм, соціальна нерівність, сексизм. У межах викладацького курсу MMTCP люди проходять окрему піврічну програму "DEIA - тренінг", щоб навчитися усвідомлювати та працювати з їхніми проявами на внутрішньоособистісному, міжособистісному, культурному та інституційному рівнях. Це надалі допомагає викладачам створювати максимальну інклюзивність у своїй викладацькій діяльності, розв'язувати конфлікти, які виникають на ґрунті цих проблем.


Крім того, важливими перевагами Каліфорнійської школи є сильна спільнота, а також найстаріша традиція викладання медитації в західному секулярному контексті. Ця традиція продовжує активно розвиватися. Перше покоління вчителів має досвід викладання майже 50 років. За ці роки сформувалося безліч важливих принципів викладання і практики, що враховують особливості західної культури. Також оформилися концепції розвитку спільнот і взаємодії всередині них. Ці принципи допомагають: - об'єднувати людей із різним бекграундом. Таким чином кожен робить важливий внесок у розвиток спільноти за рахунок свого унікального погляду на практику і викладання; - створювати максимально інклюзивні умови, що робить практику доступною для дедалі ширшого кола людей; - створювати відкриту і доброзичливу атмосферу. Ця особливість характерна для більшості західних шкіл. Завдяки цьому відбувається обмін досвідом між підходами. Активно запрошуються для проведення лекцій і навчальних програм викладачі інших підходів майндфулнес та інших спеціалізацій: психологи, нейрофізіологи, лікарі, коучі, відомі громадські діячі та багато інших.


Загалом традиція відіграє важливу роль у будь-якій сфері діяльності людей. Наприклад, університетам Індії, Китаю та інших східних країн дуже складно зрівнятися за якістю академічної освіти з такими вишами як Оксфорд, Гарвард, Массачусетський технологічний інститут. Саме тому, що західна традиція академічної освіти та науки якісно перевершує традицію східних країн. Ви з більшою ймовірністю реалізуєтесь як науковець, якщо навчатиметеся і працюватимете в рамках західної традиції науки.


Тож, якщо ви хочете дізнатися, що таке майндфулнес, опанувати навички медитації та навчитися використовувати медитацію у своїй професійній діяльності, ласкаво просимо до Каліфорнійської школи майндфулнес.




Останні пости

Дивитися всі
bottom of page