top of page

Що таке mindfulness?


Mindfulness або усвідомленість - це одна з ключових навичок ХХI століття, яка дозволяє жити повним життям, краще розуміти себе і оточуючих, діяти з повною включеністю в поточний момент.


Як визначають термін майндфулнес?

Сам термін "майндфулнес" був вперше застосований вченим буддологом Т. В. Рісом Девідсом на зорі 20-го століття. У своїй публікації буддійських сутт 1881 року він перекладав палійське слово sati як "ментальна діяльність" і навіть просто як "думка". Лише 1910 року він зупинився на терміні майндфулнес (усвідомленість). Пізніше це слово було використано професором медицини Массачусетського університету Джоном Кабат-Зінном, в його всесвітньо відомій програмі зниження стресу MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction), яка значно вплинула на поширення практики майндфулнес на Заході. Провідні фахівці в галузі майндфулнес, такі як Тит Нат Хан, Тара Брах, Джек Корнфіл, Джон Кабат-Зінн, та інші пропонують різноманітні визначення цього терміну, кожне з яких розкриває додаткові аспекти цього поняття та методу в цілому. Спираючись на їхні думки майндфулнес можна визначити так: Майндфулнес - це просторе, врівноважене усвідомлення теперішнього. Або щохвилинне усвідомлення наших думок, почуттів, тілесних відчуттів і навколишнього середовища з повним їх прийняттям та без засудження. Згідно з Джоном Данном, фахівцем з буддизму з Університету Еморі, складові усвідомленості, коли її тлумачать ширше, можуть охоплювати не тільки sati (пам'ятання – стан коли людина присутня у своєму дійсному переживанні), а й також sampajanna (ясне розуміння) і appamada (дбайливість). Ясне розуміння охоплює і здатність сприймати феномени без впливу психічних станів, що спотворюють їх (таких, як настрої та емоції), і метакогнітивну здатність спостерігати за якістю уваги.


Що таке практика майндфулнес?

Практика mindfulness - науково обґрунтований метод розумового тренування, який практикують і викладають в провідних вишах світу (наприклад, Гарвард https://hr.harvard.edu/mindfulness або Оксфорд https://oxfordmindfulness.org/)


Коли ми займаємося спортом, ми тренуємо різні характеристики свого тіла: силу, витривалість, гнучкість.

Коли ми виконуємо вправи mindfulness, ми розвиваємо певні навички свого розуму: силу концентрації, ясність, врівноваженість.


Метод виник в результаті взаємодії представників західної науки і східних традицій і увібрав в себе багатовіковий досвід споглядальних технік і сучасні дослідження в галузі нейрофізіології, психології та медицини.


Останні наукові дослідження показують, що регулярна практика вправ mindfulness (в тексті міститися посилання на дослідження):


- дозволяє бути більш успішним в роботі і навчанні;

- покращує пам'ять, підвищує здатність до концентрації на тому, що дійсно важливо;

- підвищує когнітивні здібності нашого мозку;

- розвиває емпатію та співчуття;

- підвищує опір організму до вірусних захворювань;

- нормалізує тиск;

- уповільнює старіння клітин мозку і розвиток хвороб, пов'язаних зі старінням організму;


Кілька вправ mindfulness з книги «Усвідомленість» Оксфордського професора клінічної психології Марка Уільямса

Наступні медитації представлені для ознайомлення. На регулярній основі їх бажано виконувати в рамках повного курсу, представленого в книзі. Також для регулярної практики ви можете звернутися за консультацією до кваліфікованих викладачів mindfulness.


«Трихвилинна медитація-перепочинок»

Медитація «Усвідомленість тіла і дихання»

Медитація «Сканування тіла»

Цікаві факти про mindfulness

В Америці і Європі mindfulness - це тренд.


1. До 2016 року 22% компаній зі списку Fortune Global 500 почали використовувати mindfulness в рамках своїх корпоративних навчальних програм (Google, Apple, Facebook, Intel, Toyota, Deutsche Bank, Ford Motor, Black Rock та інші).


Harvard Business School, а також найбільша бізнес-школа Європи INSEAD, називають mindfulness потужним інструментом, для розвитку найважливіших навичок сучасного топ-менеджера (приклад статті: «Як медитація допомагає керівникам»).


Однією з перших компаній, яка почала використовувати mindfulness була компанія Google. В 2008 році завдяки інженеру-програмісту Чед-Менг Тану. Його корпоративна програма навчання практикам уважності Search Inside Yourself - стала всесвітнім брендом і проводиться по всьому світу


2. У Великобританії в 2018 році 170 депутатів британського парламенту пройшли 8-й тижневий курс mindfulness.


- На підставі наукових даних і даних практичного застосування медитації в 2015 році Всепартійна парламентська група Великобританії опублікувала звіт: «Усвідомлена нація Великобританії». В якому рекомендувала використовувати на державному рівні медитацію для вирішення проблем: психологічного і фізичного здоров'я, в сферах освіти і охорони здоров'я, в сферах праці і системі кримінального правосуддя. (Перший в історії політичний документ такого роду)



3. На основі медитації створено напрямок в психотерапії MBCT в університеті Оксфорда. І вже сьогодні ви можете отримати академічну освіту і ступінь магістра в Оксфордському університеті за даним напрямком. На початок нульових світська медитація була офіційно визнана американською психотерапевтичною спільнотою.


Якщо ви візьмете перші 15 вузів найпрестижніших університетів світу за рейтингами THE (Times Higher Education) і QS World University Rankings, то в кожному з цих вузів є навчальні програми з медитації і в кожному з них проводяться дослідження медитаційних практик.



bottom of page