top of page

Техніка безпеки при медитації


1.

Підхід Медитація – Інтеграція - Трансформація (щось бачимо всередині психіки - розуміємо - змінюємо). Тобто для інтеграції процесів в практиці необхідні час, ресурси, навички.


- Якщо бачимо багато внутрішніх проблем, що проявляються або психологічних симптомів, то зменшуємо час на практику, приділяємо час для інтеграції (розрізнення, виписування, називання, розуміння що це). Додатковий супровід - психологічна практика, психолог / психотерапевт.


- Якщо багато процесів в тілі, то знижуємо час на практику, приділяємо час для інтеграції. Додатковий супровід - робота з енергетичним тілом (остеопат, цигун, йога, східна медицина); підтримуємо своє так зване «грубе» фізичне тіло (здорове харчування, спосіб життя і сон, якщо необхідно, то звернення за медичною допомогою).

2.

Екологічність. Не поєднувати багато різних практик одночасно, не перестаратися, уникати «духовної обжерливості».

3.

Слухати свій страх! Страх - це сигнал про небезпеку. Спочатку з'ясувати в чому небезпека, реальна вона чи уявна, хто лякається всередині - заспокоїти. Тільки потім продовжувати практику. Якщо страх дуже сильний і не проходить після закінчення занять, неможливо знайти причину, то не потрібно продовжувати практику до вирішення проблеми (обговорити з інструктором, звернутися до психолога).

4.

Не поспішати. Багато часу позаду, багато часу попереду. Все життя - це практика. Медитація і практика усвідомленості - це тільки одна з безлічі практик Життя.

5.

Не концентруватися тільки на негативі, коли він проявляється під час практики. Пам'ятати, що завжди є здорові, не порушені проблемою частини життя і особистості. З проблемою взаємодіяти з позиції здорової частини, так, якби ви були самі собі найкращий друг або батько/мати.

6.

Розвивати співчуття, увагу і люблячу доброту до себе, до всіх своїх процесів і частин особистості.

bottom of page